Panorama zaandam by Tilemahos Efthimiadis

logoGemZaanstadWonin­gen naar o.a. Zaanse starters
Pers­bericht Gemeente Zaanstad

Circa 170 flex­wonin­gen op sport­park Poe­len­burg
Er komen circa 170 tijdelijke sociale huur­wonin­gen op het sport­park Poe­len­burg. De flex­wonin­gen met een bouwhoogte van 4 lagen bli­jven daar max­i­maal 15 jaar staan. Circa 75% van de wonin­gen zijn bestemd voor Zaanse starters. Daar­naast gaan 1015% van de wonin­gen naar sta­tushoud­ers en nog eens 1015% naar Zaanse spoed­zoek­ers. Wethouder Wonen Har­rie van der Laan: „De woon­cri­sis vraagt om snelle en flex­i­bele oplossin­gen zodat meer mensen een dak boven hun hoofd kri­j­gen. Na de Noorderveen­weg in Assendelft is dit de tweede locatie voor flex­wo­nen in de gemeente. Een groot deel van de tijdelijke wonin­gen gaat naar Zaanse starters. Dat zijn mensen waar­voor het erg lastig is om een won­ing te vin­den door de lange wachtli­jst voor een sociale huur­won­ing. Flex­wonin­gen bieden won­ing­zoek­enden een kans om sneller een won­ing te vinden.”

De beoogde part­ner is won­ing­cor­po­ratie Rochdale. De gemeente wil in 2024 de grond bouw– en woon­rijp maken. De verwacht­ing is dat de tijdelijke wonin­gen er in 2025 zullen staan.

Gemengd sporten en wonen gebied
Op de lan­gere ter­mijn wil het col­lege per­ma­nente won­ing­bouw realis­eren op sport­park Poe­len­burg. De komst van de flex­wonin­gen ziet de gemeente als een eerste stap in de ontwik­kel­ing van een gemengd sporten en wonen gebied. Zaanstad investeert in bomen en groen zodat de omgev­ing ron­dom de tijdelijke wonin­gen aantrekke­lijker wordt om te wonen. De flex­wonin­gen komen op de plek waar nu nog beachvol­ley­bal­club Silicum zit. De gemeente heeft afspraken gemaakt met Silicum over de ver­huiz­ing naar een andere plek op het sportpark.

Finan­ciële steun van het Rijk
Om deze ontwik­kel­ing mogelijk te maken vraagt het col­lege de gemeen­ter­aad om een invester­ingskrediet van € 2.968.000. Zaanstad heeft afspraken gemaakt met het Rijk voor finan­ciële steun. Door de steun vanuit het Rijk en de huur voor de locatie kan Zaanstad uitein­delijk de tijdelijke wonin­gen bud­get­neu­traal realis­eren. Naar verwacht­ing zal de gemeen­ter­aad in de raadsver­gader­ing van jan­u­ari 2024 van een besluit nemen over het ben­odigde invester­ingskrediet van € 2.968.000.

Bin­nenkort ont­van­gen de omwo­nen­den een uitn­odig­ings­brief voor een inloop­bi­jeenkomst over de komst van de circa 170 flex­wonin­gen op het sport­park Poelenburg.

Joomla tem­plates by a4joomla