Baas in eigen burka
Het beeld dat het Westen heeft van islamitische vrouwen blijft eenzijdigen star, vindt Volkskrant-verslaggever Rob Vreeken.
Het gaat namelijk wereldwijd de goede kant uit met moslimvrouwen: ze gaan naar school, krijgen minder kinderen, organiseren zich. Zij hebben de politieke islam tegen, maar het maatschappelijk tij mee. Veel vrouwen slagen erin nieuw terrein te veroveren, al is het maar voor hun dochters. Rob Vreeken ging in de moslimwereld op zoek naar vrouwen om erachter te komen hoe divers de emancipatie verloopt. Hij ontmoette taxichauffeuses, studentes, arbeidsters in de textielindustrie, mishandelde vrouwen en dorpsmeisjes. Carrièrevrouwen met een zwarte chador en moslimfeministes die de Koran uit het hoofd kennen. Velen vechten ervoor ‘baas in eigen boerka’ te zijn.
„Baas in eigen boerka” is een realistisch en optimistisch boek waarin Rob Vreeken laat zien dat achter de persoonlijke verhalen een wereld van geloof, hoop en verandering schuilgaat.
Paperback — 240 Blz.
ISBN: 9789029086592
Moslimvrouwen emanciperen, ondanks de islam:
Het beeld van vrouwen in de islamitische wereld is te star, vindt Rob Vreeken. Het gaat wereldwijd de goede kant uit met moslimvrouwen: ze gaan naar school, krijgen minder kinderen, organiseren zich. Zij hebben de politieke islam tegen, maar het maatschappelijk tij mee. Veel vrouwen slagen erin nieuw terrein te veroveren, al is het maar voor hun dochters.
In zijn reportagereizen door de islamitische wereld (van Indonesië tot Senegal, van Afghanistan tot Dubai ) ging de Zaandammer Vreeken op zoek naar vrouwen om erachter te komen hoe divers de emancipatie verloopt.
Onlangs verscheen daarover zijn boek ‚Baas in eigen boerka — Van Koran tot Girlpower’. Hij ontmoette taxichauffeuses, studentes, arbeidsters in de textielindustrie, mishandelde vrouwen, carrièrevrouwen met een zwarte chador en moslimfeministes die de Koran uit het hoofd kennen. „Al te vaak trof ik een door en door conservatieve, patriarchale cultuur waarin mannen het heertje zijn.
Maar wordt de maatschappelijke positie van vrouwen in de islamitische wereld bepaald door de religie? Niet in de eerste plaats. Het zijn economische, politieke, demografische en culturele factoren die de maatschappelijke positie van vrouwen bepalen. Van die factoren is de godsdienst er één. Overal in de islamitische wereld veroveren meisjes en vrouwen het onderwijs. In veel landen is het kindertal hard aan het dalen, soms al tot Noord-Europees niveau. Vrouwen zetten hun hakken in het zand en organiseren zich. Samenlevingen veranderen en vrouwen emanciperen, ondanks de islam. De religie zal moeten volgen. Dát is de volgorde, niet andersom. De islam zal zich aanpassen aan de groeiende ongehoorzaamheid van het vrouwvolk.”