Scholen in de Wijk.
Door: Koos van der Woude
Ik kwam pas in 1965 in de Rosmolenbuurt wonen. De wijk kende ik al, want mijn huidige vrouw komt er vandaan. Dus ben ik er nooit op school gegaan, zij wel. In de wijk hebben veel scholen gestaan. Rond de kerk de Mariaschool. In de Jan Sijbrandsteeg de Jozefschool. De Bakkerschool naast het Ruiterveer. In de Herderinstraat, een christelijke school en er naast de openbare school 8. Die kreeg later de naam: Leeghwaterschool. Hoe kan het ook anders waar veel straatnamen naar molens zijn genoemd. Daarover later meer.
School 8
Tot na de Tweede Wereldoorlog is er in de Rosmolenwijk niet veel veranderd. Vanaf de jaren vijftig is er heel veel gesloopt, maar ook veel uitgebreid. De buurt lag vroeger aan de weilanden en je keek zo naar Oostzaan. Nu ligt de wijk ingeklemd tussen nieuwbouw en belangrijke verkeerswegen.
Veel bewoners uit de buurt of hun kinderen hebben er op school gezeten en dan bedoel ik de Rosmolenschool. Het oude gebouw is al een paar maal van naam veranderd maar de geschiedenis begon in 1931. In Zaandam werden nagenoeg in dezelfde stijl drie scholen gebouwd. Door de uitbreiding van diverse wijken onder andere in de Rosmolenbuurt, was een basisschool broodnodig. Een van deze drie scholen was school 8 aan de Herderinstraat. Begin september in dat jaar werd de deur voor het eerst geopend door de heer Hazelhof, het hoofd van de school.
Foto: School 8.
Dik Tromschool
In de volksmond werd de school ook wel de Dik Tromschool genoemd. Deze bijnaam kwam van Johan Kievit, de schrijver van deze boeken. Hij was tevens hoofdonderwijzer van de voormalige Bakkerschool aan de Oostzijde. Na het sluiten van deze school ging de bijnaam mee naar school 8. De Bakkerschool werd omgebouwd tot arbeidsbureau en is in 1944 door verzetsmensen in brand gestoken. Na de oorlog en vooral in het begin van de jaren vijftig krijgt de school een nieuwe naam: De Leeghwaterschool. Veel leerlingen die nu gepensioneerd zijn herinneren zich nog het hoofd van de school, de heer Lefferman, een lange statige man met een grijze bos haar.
Verbouwingen.
In 1958 wordt aan de achterkant van de school een dependance gebouwd met vier lokalen en komt er een periode met veel verbouwingen. Het schoolplein wordt verplaatst van de voorkant naar de achterkant, tussen het hoofdgebouw en de dependance. Het voormalige plein wordt plantsoen en de hoofdingang aan de Herderinstraat wordt afgesloten. De gang wordt omgebouwd tot documentatiecentrum. Ook beginnen in deze tijd de eerste kinderen van Turkse en Marokkaanse afkomst de school binnen te druppelen. In 1975 werd de heer Lefferman ernstig ziek en werd waargenomen tot 1977 door de heer Böhmer. Het jaar daarna wordt Leo Seel hoofdonderwijzer.
Foto: De Leeghwaterschool 2015