Winkel van Kroes in de Oostzijde
door Koos van der Woude
Er was een tijd dat het gonsde van bedrijvigheid in de Rosmolenbuurt. Niet alleen fabrieken, maar ook buurtwinkels, ze zijn nu op de vingers van één hand te tellen. Het is al weer geruime tijd geleden dat er in de krant stond: Ria Kroes, die nog steeds de manufacturenwinkel op de Oostzijde 80 c te Zaandam runt, stopt er nu toch echt mee. Er is geruime tijd gespeculeerd over wat er met het pand ging gebeuren. Er werd stevig verbouwd en nu ruim twee jaar later, is er niets meer van de uitstraling van een winkel te bespeuren. Maar het pand komt wel weer in de staat zoals het vroeger was.
Het artikel vervolgt: ‘Na het overlijden van haar man Co Kroes in oktober 2003 is Ria nog vijf jaar doorgegaan met de winkel. De grootvader van Co, die ook Co heette, heeft in 1923 het pand in de Oostzijde zelf gebouwd, op een stuk grond dat een tuin was. Hij was in 1912 al begonnen als kleermaker, een paar deuren verder op de Oostzijde 91 voor de panden van Albert Heijn, tegenover de Molenstraat. Zijn grootmoeder Mevrouw A. Kroes-Schuit hielp ook in de winkel. Zij deed dit tot 1956. Daarna ging de volgende generatie door met de winkel. Henk Kroes, de vader van Co, ging toen verder met zijn vrouw Annie Kroes-van de Nes tot 1964. Co, die in de winkel opgegroeid was, ging zijn moeder helpen in de winkel. Maar in juni 2008 gaat Ria de manufacturenwinkel definitief sluiten, na ruim 36 jaar wonen en werken. De manufacturenzaak bestond al 96 jaar.’
Daarin vormde echtpaar Co en Ria sinds 1972 samen het gezicht van de wol– en handwerkspeciaalzaak aan de Oostzijde 80c. Co en Ria zijn de derde generatie van de familie Kroes die de winkel voortzet. Co zat in de scheepsbouw maar zag daar geen brood in. In 1964 was de economie niet zo goed zodat er weinig geld viel te verdienen. Co Kroes was kind aan huis in de winkel en besloot er te blijven werken. In 1962 ontmoet hij Ria, die coupeuse was bij modehuis Metz & Co in de Leidsestraat in Amsterdam. Dit modehuis had echte haute couture en modeshows in het Kurhaus in Scheveningen.
Maar toen zij Co ontmoette, is ze ook in de winkel gaan werken. Inmiddels getrouwd, gingen ze er in 1972 met twee kinderen definitief wonen. Midden jaren zestig van de vorige eeuw gingen ze als eersten in Zaandam panty’s verkopen. Ze hebben daar enorm in geïnvesteerd en er ook enorme aantallen van verkocht, want verder durfde niemand het aan. Een jaar of tien geleden haalde Kroes de panty’s uit zijn assortiment, omdat er niet langer viel te concurreren tegen de supermarkten. Maar op het laatst trok de winkel veel klandizie door artikelen te verkopen die geen andere winkelier meer verkocht. Mazzel voor Co en Ria.
Want de mensen kwamen echt van heinde en ver, omdat ze bijvoorbeeld vele borduurvoorbeelden verkochten en allerlei kleuren garen erbij om een schellenkoord of schilderij te voltooien. Menigmaal kwam ik in de winkel, die ook een dependance was van een wasserij, om kleding te laten stomen. Maar ook voor een naald of knoopjes. En als Co het niet wist, schoot Ria onmiddellijk achter de toonbank vandaan om je te helpen. Ik stond altijd met bewondering te kijken naar de wirwar van artikelen in de volgestouwde winkel, maar vooral naar de kast met laatjes, die een varia aan knopen herbergden. Je moest wel geduld hebben, want Ria en voordien ook Co gaven ook advies over vele artikelen, onderkleding, fournituren, borduren, haken, breien, kleden knopen. Maar dat was juist de charme van deze speciaalzaak. Zij zaten nooit om een praatje verlegen. Maar dat was juist de charme van de buurtwinkels.