Tuin der Nederlanden
door Koos van der Woude
Tijdens een van mijn buurt safari’s ontdekte ik een nogal nostalgisch hoekje in de wijk. Je loopt er snel aan voorbij; de uit 1875 stammende stolpboerderij Tuin der Nederlanden. Hoewel de tuinen en bomen in de loop der jaren allemaal verdwenen zijn, bestaat de naam van de stolp in de ruime inham nog steeds; net voorbij de Herderstraat. Het terrein van Dirk de Boer was omringd door bomen, met achterwaarts op honderd meter van de Oostzijde een boerenhoeve. Schoondochter Gonnie de Boer-Zwikker staat in de ruime tuin. Ze hield het rustieke witte hekje open en zegt: “ Loop even mee naar binnen voor een bakkie, dan vertel ik wat meer”, In de oude woonkamer vertelt ze: ”Aan de noordzijde van dit terrein stond nog een wat kleinere boerenarbeider woning. Waar nu de Taanmanstraat is, stonden vroeger een stal en een hooiberg, die zijn in 1920 gesloopt. Er liep zelfs een sloot, tot voorbij de plek waar ooit bakkerij Lansaat en de dansschool van Selie stonden. Het water eindigde in de Gouw. We keken over de weilanden tot Oostzaan aan toe”.
Herensociëteit.
Dit zo landelijk gelegen terrein werd in de dagen van het opkomend socialisme gebruikt voor bijeenkomsten. Er stond omringt door plantsoenen op ruime afstand van de weg, de heren sociëteit. Nadat dit gebouw in vlammen opgegaan was, heeft Dirk de Boer het terrein gekocht. Hij liet er voor zijn zoon Klaas een hofstede bouwen. Het verhaal gaat dat de bomen die rond het terrein van het verbrande pand stonden, gebruikt werden als heipalen voor de nieuwe boerderij.Toen in 1953 het boerenbedrijf ten einde liep, zijn er opstallen op het terrein gebouwd, waaronder een garage. Deze lag naast de boerderij van Klaas de Boer en werd hij DAF dealer. Er stond bovendien een benzinepomp bij. Nu staat er een afscheiding tussen de gewezen hoeve en het voormalige automobielbedrijf. Maar je kon er ooit tussendoor omdat er een doorgang naar de achter de boerderij gelegen Taanmanstraat en Kokerstraat was. Later toen er steeds meer bedrijfjes op deze plek kwamen, werd de ruimte gaandeweg kleiner en daarmee verdween ook het aanzien van deze rustige plek.
De stolp en hooischuur ca. 1920
Hoewel ingesloten door bedrijfjes en huizen is er toch nog een leuk stuk grond over gebleven om te wonen. Eind jaren zeventig is de stolpboerderij van Klaas de Boer naar oude maatstaven langdurig gerestaureerd, die eigenlijk meer op een herbouw leek, met een wat moderne uitstraling. De stal en hooiberg zijn verdwenen. Er voor in de plaats kwam op de grond van De Boer, de Christelijke Talmaschool en de openbare Leeghwaterschool en een woonwijkje. En ook nu zijn er weer plannen voor een nieuwe fase.
Foto is uit 2019
Foto’s: Gemeentearchief Zaanstad, R. Meijns