Siem Meijn — Bewonersvereniging Vissershop
Van onze redactie, Ruud Meijns
Het begon allemaal rond 1981/82, toen we hoorden dat Kok ging uitbreiden. Het was nog geen vereniging, we zijn begonnen met een commissie.
Kolenboer Kok zat al heel lang op de Bleekersstraat en naast kolen deed hij benzine, dieselolie en op een gegeven moment kwam er gas. En voor alles was een vergunning van de gemeente. Ze hadden een losplek in een oude garage en er kwam een joekel van een vrachtwagen, 40 ton, om te lossen. Maar ze hadden daar een brandje gehad, 4 regeltjes in de krant en dat gevalletje zijn we gaan uitzoeken. Viel allemaal wel mee vond men, maar het was wel in een woonwijk, vlak bij een school met een paar honderd kinderen.
Met begeleiding van het buurthuis hebben we een commissie opgericht. We kwamen er ook achter dat er bij Kok een gastank stond van 8000 liter op houten schragen, met goedkeuring van de gemeente. We zijn gaan onderzoeken wat de gevolgen waren geweest als dat ‘brandje’ zich had uitgebreid. We zochten contact met TNO, maar die moesten we betalen en geld hadden we niet. Die verwezen ons naar de Technische Universiteit van Delft want die gebruikten dezelfde methodes voor onderzoek. Foto: Firma Kok Bleekersstraat.
Dat onderzoek van die studenten uit Delft naar de gevolgen van een brandje in de nabijheid van zo’n tankwagen gaf als resultaat dat een groot deel van het Vissershop zou worden weggevaagd. Er zou uit een explosie een vuurbal ontstaan die zelfs de Zaan zou oversteken. Ook de Zuiddijk en de Vijfhoek zouden pijn lijden. Toen we de resultaten bij de gemeente aanbrachten, kon men er niets mee doen omdat wij, als commissie, geen rechtspersoon waren. Daarop hebben we in 1984 een bewonersvereniging Bleekersstraat – Zuiddijk opgericht. Kosten voor eigen rekening.
Als vereniging, samen met de commissie, zijn we bij wethouder Nieuwenhuijse geweest en hebben hem een Zwartboek overhandigd waar hij om gevraagd had; hij wilde bewijzen hebben. Daarmee kon hij naar de provincie. Ik moet eerlijk zeggen dat hij toen snel actie heeft ondernomen wat er uiteindelijk in geresulteerd heeft dat de firma Kok uit de buurt verplaatst werd naar de Thorbeckeweg. Nieuwenhuijse heeft z’n woord gehouden en we hebben hem daarvoor nog bedankt.
Toen kwam er weer rust in de straat en een tijdje gebeurde er niet veel, maar je heft de vereniging niet op natuurlijk. We hadden overal leden zitten, van de Conradstraat tot aan de sluis. Later werd het riool in de buurt vervangen en toen wisten we als groep wel wat meer, kenden mensen bij de gemeente enz. Daar hebben we vanuit de buurt een oogje op gehouden.
Primus Ouwelfabriek
Ook de Primus wilde uitbreiden. Dat kan natuurlijk, ze zaten er al heel lang, maar als wij, als bewoners, er maar geen last van hebben of krijgen. Nou daar hebben we veel ellende mee gehad. Op een gegeven moment wilde de aannemer ons niet meer bij de vergadering hebben. We waren inmiddels zo slim geworden; we wisten gewoon veel. Er moesten opnames gemaakt worden van de woningen voordat er gebouwd ging worden. Dat wilden ze niet. Nou dan wordt er ook niet gebouwd. Wij naar wethouder Horselenberg, goed om mee te praten, maar zaken doen; nee, dat was niks.
Want als je een vergunning voor bouwen geeft moet je toch weten hoe je gaat heien en wat voor soort heistelling ervoor nodig is. Het bleek een stelling van 80 ton te zijn. Bij Bouw– en Woningtoezicht hadden ze geen idee dat zo’n grote nodig zou zijn. Die kraan heeft de hele waterleiding vernaggeld, er is nog een auto in een gat in de straat gezakt omdat al het zand was weggespoeld.
We zijn twee keer naar de Raad van State geweest, maar ze kregen toestemming. Toen we de tekeningen ter inzage kregen bleek er een hele grote fout in te staan. De hoogte was, zeg maar 6 mtr. Maar als je alle aparte stukken optelde kwam je op 7 mtr. Hoofd van Bouw en Woningtoezicht had dat niet gezien, maar wel een stagiair, die ons tipte. Weer om de tafel en ja dat klopte dus niet. Gevolg was dat de stagiair z’n plekje kwijt raakte en het hoofd van de dienst een dame boven zich kreeg.
En toen kwam de Hinderwetvergunning en daar hadden ze nog geen toestemming voor. Het ging om het feit dat ze ’s avonds en ’s nachts ook werkten bij de Primus, maar dat de decibellen overlast niet klopten. Ze mochten in de avond en nacht niet meer dan 45 decibel geluid produceren, maar nadat er was gemeten bleek het 50 of 56 te zijn. Ik denk dat het toen ook bij de Primus begon te dagen en uiteindelijk is het bedrijf vertrokken naar Oostzaan.
Dat wij een vereniging waren, met alles erop en aan, was in ons voordeel. Je had een rechtsgrond en je leerde veel, vooral vergaderen. Maar je staat heel sterk, veel sterker dan als commissie. Ik heb van mijn goede vriend Herman Post leren vergaderen. Ik zag op tegen al die mensen, maar hij zei, “die mensen moeten ook hun geld verdienen, net als jij”. Dus ik heb het geleerd. Tenslotte stond ik voor de Raad van State en het maakte me daar niets uit wie er zat.
Nieuwbouw
Maar dat bouwen bij de Bleekersstraat wordt m’n laatste klus. Ze hebben gevraagd of ik het nog wil doen. Maar ik woon er niet meer dus dit is echt m’n laatste klus voor de vereniging.
Er is al een keer een plan geweest voor nieuwbouw aan de Bleekersstraat. Nou dat was helemaal te gek. Ze wilden tot 9 meter hoog gaan bouwen. 61 woningen, maar wat ga je met al die auto’s doen? Aan het water hadden ze bedacht dat er woningen kwamen van 14 meter hoog met een botenhok onder het huis. Hoe kan je het bedenken. En toen kwam nog het milieuprobleem. Als je daar een ja-knikker neerzet heb je twee jaar olie. Op het stukje tussen 30 en 32 heeft een containerbedrijf gezeten en ik denk dat ze daar aardig wat gestort hebben. Alles was al klaar, maar tenslotte is er niet gebouwd.
Ik ben voor dat nieuwe plan hoor, ze maken leuke huisjes, maar dan zetten ze er zo’n konijnenhok bij. Volgens de bouwer moest het lijken op de oude fabrieken langs de Zaan, nou voor mij is het gewoon een konijnenhok. Maar we moeten ook nog maar zien hoe dat gaat met die vervuiling. We hebben daarover als vereniging brieven naar de bouwer gestuurd. Als ze die rommel op gaan ruimen en het water weghalen, dan komen alle heipalen droog te staan. Dat wordt nog een probleem.
Buurthuis
Als zo’n wijk, in 1988 wordt vernieuwd krijg je natuurlijk te maken met de aangrenzende delen zoals van de Zuiddijk. Sommige van die erfjes waren slecht onderhouden en dat werd door de nieuwbouw zichtbaar en daar werd over geklaagd. Bouwsels die op instorten stonden. Toen de zaak werd opgemeten dacht iedereen dat de bewoners van de Zuiddijk wel stiekem wat grond hadden gestolen, maar bij niemand was dat het geval. Vroeger liep daar een sloot en die erflijn liep soms wat raar, maar niemand had iets onwettigs gedaan.
Die vernieuwing van het Vissershop is fantastisch gedaan. Ik vind het nog steeds jammer dat ze de Notenlaan niet hebben laten staan en hebben gerenoveerd. Prachtige Amsterdamse schoolgevel. Vanaf de Zaan was dat een prachtig gezicht.
Het is alleen jammer dat er geen buurthuis op het Visserhop is. Ik ben er van overtuigd dat als Bleekersstraat, Vissershop en Zuiddijk een eigen onderkomen zou hebben, dat je de buurt weer helemaal bij elkaar kan trekken. De mensen worden alleen maar ouder en je kunt daar allerlei diensten voor de mensen in onder brengen. De mensen die hier wonen gingen nooit naar het wijkkantoortje op de Zuiddijk, ze gingen ook niet naar De Exter want dan moest je de dijk over. Als er een buurthuis is kan je voor iedere leeftijd in je wijk wat organiseren, dat vind ik belangrijk. Dat is nog een grote wens.
Foto’s: Gemeentarchief Zaanstad, S. Meijn, R. Meijns