Jan Bonekampstraat
Van onze redactiee, Ruud Meijns
De Jan Bonekampstraat is een onderdeel van de Verzetsbuurt. Johannes Lambertus (Jan) Bonekamp werd geboren in Velsen 19 mei 1914 en overleed in Amsterdam op 21 juni 1944. Veel Zaandammers zullen zijn naam kennen van het monument dat in de Westzijde bij de vroegere Kamer van Koophandel staat ter herdenking aan hem, Jan Bonekamp en Hannie Schaft, zijn medestrijdster in het verzet. Jan Bonekampstraat
Jan Bonekamp werkte als chauffeur bij de Hoogovens en was lid van de Centrale bond van Transportarbeiders. Hij is tevens kaderlid van de Communistische Partij van Nederland (CPN). In 1938 trouwde hij en woonde met vrouw en kind in IJmuiden.
Als in april-mei 1943 stakingen uitbreken bij de Hoogovens en van Gelder tegen de Duitse bezetting speelt Bonekamp een rol daarin door stakingsoproepen en het verspreiden van illegale kranten. Hij werd hiervoor door de Duitsers opgepakt, maar bij vergissing weer vrijgelaten. Dat was voor hem het teken dat hij ondergronds moest gaan en hij sloot zich aan bij het gewapend verzet.
De politiecommandant W. M. Ragut was een verbeten jager op verzetsmensen en daarom werd door de Raad Van Verzet (RVV) besloten hem uit de weg te ruimen. De opdracht werd in handen gegeven van Jan Bonekamp en Hannie Schaft. Zij hebben zich goed voorbereid op deze opdracht en op 21 juni 1944 vertrokken zij vanuit hun schuiladres in Limmen naar Zaandam.
Vlak voor de Kamer van Koophandel in de Westzijde werd Ragut door hen opgewacht. Hannie schoot als eerste, raakte Ragut die daarop viel. Ze reed, zoals afgesproken was snel weg. Bonekamp liep op Ragut af om hem een genadeschot te geven, maar Ragut had nog de kracht om te schieten en raakte Jan Bonekamp in de buik.
Al bloedend weet Bonekamp nog bij een huis aan te bellen, maar wordt uiteindelijk door de politie opgepakt en overgedragen aan de Sicherheitsdienst. Hij wordt overgebracht naar het Wilhelmina Gasthuis in Amsterdam waar hij een stimulerende stof krijgt toegediend om hem aan het praten te krijgen. Door een listig spel met zogenaamde vrienden weten de Duitsers nog wel de naam van Hannie Schaft en een adres los te krijgen van de stervende Jan Bonekamp.
Een week na de bevrijding werd op de plek van de aanslag een monument voor Jan Bonekamp onthuld. In 1980 is er op die plek ook een gedenksteen onthuld ter nagedachtenis aan Hannie Schaft. Zijn graf bevindt zich op de Westerbegraafplaats in IJmuiden en elk jaar op 4 mei wordt hier een herdenking gehouden door de schrijfster Connie Braam die zijn graf herontdekte in 2004. Graf in IJmuiden.
Bron: Wikipedia, Gemeente Archief Zaanstad.