Pieter Pauwstraat
Van onze redactie, Ruud Meijns
Pieter Pauw werd op 7 september 1859 in Purmerend geboren. Hij trouwde Elisabeth Margaretha Jacoba Pont. Vanaf 1894 was Pieter Pauw gemeenteraadslid en in 1902 wethouder in Zaandam.
Tijdens zijn ambtsperiode kreeg Zaandam een ziekenbarak en werd de eerste schoolarts aangesteld. Pieter Pauw was een fel bestrijder van kinderarbeid, tevens werkte hij aan de verbetering van de arbeidsvoorwaarden voor gemeentewerklieden en stichtte een tehuis voor bootwerkers.
In Zaandam bestond er een Vereniging Kindervoeding die zich ten doel stelde om arme kinderen een warme maaltijd te geven en op deze manier armlastige ouders te ondersteunen. De vereniging Kindervoeding kreeg haar inkomsten uit onder andere collecten en contributies van leden, giften en (vanaf 1901) gemeentelijke subsidies. Pieter Pauw, gemeenteraadslid en wethouder van Zaandam, en na zijn dood zijn weduwe financierden het ‚klompenfonds’, dat aan elk kind drie paar klompen verstrekte.
Houthandelaar Pieter Pauw liet in 1899 het pand Westzijde 114 bouwen als woonhuis. Het Art Deco-tegeltableau in de zijgevel (1900) laat daarom ook een pauw zien.
Op 1 februari 1908 was Pauw één van de oprichters van de vennootschap die onder de naam ‘William Pont’ zich zou gaan bezighouden met ‘gezaagde en ongezaagde houtwaren’ zoals het in de acte stond.
Zijn slechte gezondheid dwong hem te stoppen met zijn werkzaamheden en hij vestigde zich op 23 december 1907 in Wageningen in de villa Over Betuwe aan de Rijksstraatweg. Pieter Pauw overleed op 14 december 1908 in Wageningen, 49 jaar oud. Hij werd in Edam begraven.
Zijn weduwe Elisabeth Margaretha Jacoba Pont verhuisde na zijn overlijden naar Amsterdam.
In de burgemeestersbuurt in Zaandam is een straat vernoemd naar Pieter Pauw, raadslid in Zaandam vanaf 1894 en in 1902 wethouder.
Uit: Wiki Wageningen
Westzijde 114.
Voormalig woonhuis (1899) van houthandelaar Pieter Pauw. Verhuurd geweest aan burgemeester Elias van Zaandam en in 1917 verkocht aan de Twentsche Bank. Westzijde 114 had acht kamers. Achter dit pand stond een theekoepel, deze staat nu als Tinkoepel op de Zaanse Schans aan de Kalverringdijk nummer 1. Er zijn plannen met dit gebouw. Maar dat is op dit moment nog niet duidelijk.
Foto’s: Gemeentearchief Zaanstad