Straatnamen — een gedoe
Van onze redactie; Ruud Meijns
Het geven van namen aan nieuwe straten kan soms nog wel eens lastig zijn. Dat hebben we laatst gezien met de naam Hobo, in een muziekwijk, die veranderd moest worden in Piccolo. Nu schijnt het toch terug naar Hobo te gaan. De straatnamencommissie heeft het er maar druk mee.
In oktober 1927 kwam in de gemeenteraad een voorstel om straatnamen met ‘pad’ op het eind te wijzigen in ‘straat’. Het communistische raadslid Bosman kwam met het voorstel om dan gelijk maar ook het woord ‘Prinsen’ in Prinsenpad af te schaffen, want aan dit pad wonen geen prinsen, maar alleen lezers van het Marxistische weekblad De Tribune.
Hij stelde voor de naam te wijzigen in ’Krasny Oktoberstraat’. Op z’n Hollands is dat “Rode Oktoberstraat”. Het voorstel haalde het niet.
Zo speelde er zich ook een strijd om namen af in het wijkje met namen als Dominee Baxstraat, P.L. Takstraat. In dit in 1920 voltooide wijkje werd zowel door woningbouwverenigingen Zaans Volkshuisvesting als ook door Patrimonium gebouwd. Zaans Volkshuisvesting wilde als socialistische vereniging de grote leiders van de beweging eren en kwam met namen als Karl Marx en Friedrich Engels. Dat viel bijzonder slecht bij de christelijke vereniging Patrimonium die met namen van Nederlandse christelijke leiders zoals Klaas Kater, A.S. Talma en Jan Windhouwer kwam.
De kwestie liep zo hoog op dat er een voorstel kwam om de hele wijk dan maar namen van bloemen te geven. Maar Patrimonium hield vast aan de door haar gekozen namen. Tenslotte moest wethouder Duijs er aan te pas komen om tot een vergelijk te komen. Heel diplomatiek overtuigde hij Volkshuisvesting dat de namen van Marx en Engels toch eigenlijk te groot waren voor zo’n klein wijkje. Daarop koos men ervoor om P.L. Tak en Dominee W. Bax met een straatnaam te eren.