Annie Averinkstraat
Van onze redactie, Ruud Meijns
Hanna Jacoba (Annie) van Ommeren-Averink (Enschede, 28 mei 1913 — Amsterdam, 1 februari 1991) was een Nederlands politica.
Van Ommeren-Averink was een communiste die voor de CPN zowel in de Tweede als Eerste Kamer zat. Ze maakte diverse reizen naar de Sovjet-Unie en China en werkte mee aan de bouw van de ondergrondse in Moskou. Ze was in de oorlog actief in het verzet en betrokken bij de Februaristaking en bij hulp aan onderduikers. Ze organiseerde in 1943 het Haarlemse gewapende verzet, waarvan ook Hannie Schaft deel uitmaakte.
Na de oorlog
Na de bevrijding nam Annie Averink deel aan de discussies over de nieuw op te bouwen Communistische Partij. Daarin koos ze steeds de zijde van Paul de Groot. Ze werd lid van het partijbestuur en actief in de Nederlandse Vrouwen Beweging (NVB), hoewel ze niet overtuigd was van de noodzaak van een aparte vrouwenorganisatie. Daarnaast werd ze in de Haarlemse gemeenteraad gekozen. Als lid van de Controle Commissie en vertrouweling van Paul de Groot werd ze een invloedrijk, maar altijd op de achtergrond opererend figuur in de leiding van de CPN.
Averink zat van 1957 tot 1969 in het parlement: eerst in de Eerste Kamer, van 1966 tot 1967 in de Tweede Kamer en vervolgens weer in de Eerste Kamer. Na het kamerlidmaatschap bleef Averink actief in de NVB. Met de laatste lichtingen CPN-bestuurders onderhield Averink goede contacten, maar de onthullingen van de onbeschrijflijke wantoestanden in het ‘reëel bestaande socialisme’ grepen haar erg aan.
Op haar sterfbed moest ze toegeven dat het socialistische ideaal nergens was verwezenlijkt en drukte ze haar kinderen op het hart zich vooral om hun naasten te bekommeren. Annie Averink stierf op 1 februari 1991 in het AMC, op 77-jarige leeftijd.
Bron: http://resources.huygens.knaw.nl/vrouwenlexicon/lemmata/data/Averink