Klaas Kater 1833 — 1916
Van onze redactie: Ruud Meijns
Alle straten hebben namen, maar wie of wat gaat er achter die naam schuil. In deze rubriek willen de persoon, het gebied, het voorwerp achter de straatnaam naar voren halen. Als u de volgende keer door die straat rijdt zult u denken; ‚oh ja, dat was .…‚ Vandaag is het de beurt aan: De Klaas Katerstraat.
Kater werd op 15 oktober 1833 in de Amsterdamse Wijdesteeg geboren. Zijn moeder overleed toen hij één jaar oud was, zijn vader in juli 1847. Klaas werd met zijn broers en zusters opgenomen in het Amsterdamse Diaconieweeshuis. In het weeshuis liet men hem aanvankelijk voor onderwijzer studeren, maar in mei 1850 besteedden de regenten hem via een doorgangshuis in Doodewaard in de Betuwe uit aan een tabaksplanter aldaar. Hij voelde zich gedupeerd door de handelwijze van het weeshuisbestuur. In 1871 zond hij een pamflet naar de Hervormde Kerkenraad te Amsterdam met de titel Moeten uwe weezen zoo worden geregeerd? .
Kater oefende verschillende beroepen uit. Zo was hij steenkopersknecht in Amsterdam en Haarlemmermeer en begon hij na de winter van 1866⁄1867 zijn loopbaan als metselaar in Amsterdam.
Katers belangstelling voor de organisatie van werknemers ontstond in 1872. Hij werd lid van de metselaars– en opperliedenvereniging Door Eendracht Saamgebracht. Spoedig daarna werd Kater tot voorzitter van de vereniging gekozen.
Vanuit zijn overtuiging kreeg Kater toenemende bezwaren tegen aansluiting bij de radicale Internationale (het (Socialistische) Nederlandsch Werklieden Verbond) en tegen het niet willen samenwerken met de patroons. Met ingang van 1 juli 1873 bedankte hij als voorzitter. Begin 1874 richt Kater, samen met W.C. Beeremans een werkliedenvereniging op christelijke grondslag, het Nederlandsch Werkliedenverbond.
Op voorstel van Kater kreeg dit de naam Patrimonium (Vaderlijk erfdeel). In november 1876 werd een bestuur gekozen en Kater werd president. In 1880 sloten in andere plaatsen opgerichte organisaties zich aaneen tot een landelijk Nederlandsch Werkliedenverbond Patrimonium. Kater werd de eerste voorzitter. Op 22 november 1882 spreekt hij in sociëteit Ons Genoegen in Krommenie voor een honderdtal aanwezigen. Enige weken daarvoor had de socialist Domela Nieuwenhuis op dezelfde plek gesproken. Kater wilde wel voor enig tegengif zorgen om de socialistische invloed tegen te gaan. In Januari 1884 houdt Klaas Kater een volksvoordracht in het „Wapen van Amsterdam” te Zaandam.
Kater legde in 1900 het voorzitterschap van Patrimonium neer en werd tot erevoorzitter benoemd. Eind 1905 verhuisde hij naar Oosterbeek. In 1913 keerde hij weer naar Amsterdam terug waar hij in 1916 overleed.
Bron: Biografisch Woordenboek van het Socialisme en de Arbeidersbeweging in Nederland (BWSA). http://hdl.handle.net/10622/B9BA6818-0962-43C0-A1E7-20A401A38D3C