Op het kaartje uit 1885 zijn de lijnbanen ingetekend.
Een „Lijnbaan” is een inrichting in gebruik bij de touwslagerijen, een tak van nijverheid die in de 17e en 18e eeuw overwegend in Zaandam maar ook in Krommenie beoefend is. Met het verdwijnen van de zeilschepen was het ook gedaan met de touwslagerij/lijnbaan en is alleen de straatnaam overgebleven.
Touw werd volop gebruikt voor de tuigage van zeilschepen. De touwslager werkte op een touwslagerij, ook wel lijnbaan genoemd. De lijnbaan kon soms wel 300 meter lang zijn. De spinners leverden het garen aan de touwslager die er op zijn beurt touwen of kabels van maakte.
Iedereen is wel bekend met het liedje dat over de zeeheld Michiel de Ruyter wordt gezongen. In zijn blauw geruite kiel draaide hij aan ‘t grote wiel. Op het plaatje hiernaast staat zo’n wiel afgebeeld. De bedoeling is dat door het draaien aan het ‘grote wiel’ de touwen in elkaar gedraaid werden.
Op deze foto ziet u, in het klein, hoe de drie strengen in elkaar gevlochten worden met behulp van een klos. Zo komt men tot een steeds dikker touw.
Overigens, de Lijnbaanstraat ligt vlak achter het Mennistenerf.
Kaartje: Gemeente Archief Zaanstad Foto: Kerkvorst en ONH.nl