Panorama zaandam by Tilemahos Efthimiadis

lijnbaanstraat1lijnbaanstraat2lijnbaanstraat3Op het kaartje uit 1885 zijn de lijn­ba­nen ingetekend.

Een „Lijn­baan” is een inricht­ing in gebruik bij de touwslager­i­jen, een tak van nijver­heid die in de 17e en 18e eeuw over­we­gend in Zaan­dam maar ook in Krom­me­nie beoe­fend is. Met het verd­wi­j­nen van de zeilschepen was het ook gedaan met de touwslagerij/​lijnbaan en is alleen de straat­naam overgebleven.

Touw werd volop gebruikt voor de tuigage van zeilschepen. De touwslager werkte op een touwslagerij, ook wel lijn­baan genoemd. De lijn­baan kon soms wel 300 meter lang zijn. De spin­ners lever­den het garen aan de touwslager die er op zijn beurt touwen of kabels van maakte.

Iedereen is wel bek­end met het liedje dat over de zee­held Michiel de Ruyter wordt gezon­gen. In zijn blauw geruite kiel draaide hij aan ‘t grote wiel. Op het plaatje hier­naast staat zo’n wiel afge­beeld. De bedoel­ing is dat door het draaien aan het ‘grote wiel’ de touwen in elkaar gedraaid werden.

Op deze foto ziet u, in het klein, hoe de drie stren­gen in elkaar gevlochten wor­den met behulp van een klos. Zo komt men tot een steeds dikker touw.

Overi­gens, de Lijn­baanstraat ligt vlak achter het Mennistenerf.

Kaartje: Gemeente Archief Zaanstad Foto: Kerkvorst en ONH​.nl

Joomla tem­plates by a4joomla