Panorama zaandam by Tilemahos Efthimiadis

A.S. Talma
Van onze redac­tie, Ruud Meijns


AS Talma(Roep­naam: Syb; bij­naam: de leeuw van Pat­ri­mo­nium), redac­teur van Pat­ri­mo­nium en chris­telijk soci­aal voor­man, is geboren te Angeren op 17 feb­ru­ari 1864 en overleden te Haar­lem op 12 juli 1916.

Talma bezocht de Lati­jnse School te Zut­phen en Dor­drecht en daarna het Erasmus-​gymnasium te Rot­ter­dam. Hij studeerde the­olo­gie in Utrecht (18821887) en was actief in ver­schil­lende stu­den­ten­v­erenigin­gen.
In 1901 werd Talma in het dis­trict Tiet­jerk­ster­adeel als Anti-​Revolutionair-​kandidaat gekozen tot lid van de Tweede Kamer na een eerste stem­ming tegen­over de social­ist mr P.J. Troel­stra. Van 19081913 was hij min­is­ter van Han­del, Nijver­heid en Land­bouw. In 1914 werd hij in Ben­nebroek predikant, waar hij tot zijn over­li­j­den in 1916 verbleef.

Talma zag in Heineno­ord de slechte omstandighe­den van arbei­ders. Hij zocht naar mogelijkhe­den tot ver­be­ter­ing. De gedachten van de Engelse predikant F.D. Mau­rice (18051872), een ‚Chris­t­ian Social­ist’, spraken hem erg aan (eigen­dom en bezit als rent­meester­schap, ontwik­kel­ing van arbei­ders en coöper­aties voor arbei­ders). In Vlissin­gen kwam Talma in aan­rak­ing met de sociale omstandighe­den van de metaal­be­w­erk­ers van scheep­swerf De Schelde.

Als niet-​werknemer werd hij in augus­tus 1891 buitenge­woon lid van Pat­ri­mo­nium. Talma nam deel aan het in novem­ber 1891 gehouden Chris­telijk Soci­aal Con­gres. In een aan­tal artike­len uit Pat­ri­mo­nium (1902), later gebun­deld in de brochure De vri­jheid van den arbei­den­den stand (Utrecht 1902), stelde Talma dat de arbei­ders en de patroon als vrije con­trac­tan­ten tegen­over elkaar staan.

Bron: Biografisch Woor­den­boek van het social­isme en de arbei­der­s­be­weg­ing in Nederland


Joomla tem­plates by a4joomla