Ik interviewde ooit dhr. Kramer die, geboren in 1911, met het gezin in 1924 vanuit Delft naar Zaandam verhuisde. Zijn vader werkte bij de Artillerie Inrichting die tot dan in Delft was gevestigd. Hij vertelde dat de grote verhuiswagen met heel veel moeite de bocht in de Klauwershoek kon nemen.
De A.F. De Savornin Lohmanstraat die ons nu vanaf de Wilhelminastraat naar de Oostzijde brengt bestond nog niet.
Op deze foto staan we met de rug naar de Wilhelminabrug. We staan voor het gemeentehuis. De Zuiddijk is nog intact en de bebouwing loopt nog door. Het huis links met het puntdak is van juwelier van Zijp. Later wordt dat de nieuwe hoek van de De Savornin Lohmanstraat. Rechts daarvan café De Ster. Weer rechts daarnaast de stalhouderij van Wed. W. Ros Wzn.
Hier wat ingezoomd, dat maakt het nog iets duidelijker. De garage en daarnaast van Zijp. Café De Ster werd vernield door een brand. Hier zijn al de contouren zichtbaar van de hoek die zal ontstaan bij de aanleg van de A.F. De Savornin Lohmanstraat.
Deze foto geeft een duidelijker beeld van de situatie bij de stalhouderij. Hier zien we al dat het van de dijk naar beneden gaat. Dat is nog herkenbaar in de De Savorin Lohmanstraat. Na een brand in 1925 werd het geheel gesloopt en ontstond de mogelijkheid om een betere doorgang te maken naar de Oostzijde en zo de Klauwershoek te ontlasten. Hiervoor moest nog rekening gehouden worden met de begraafplaats die op de plek van het huidige Verzetsplantsoen lag.
Met een mooie bocht werd de begraafplaats ontzien. De begraafplaats is later geruimd. In de plaats daarvan kwam het Verzetsplantsoen.
Foto’s: Gemeente Archief Zaanstad
Wie was Alexander Frederik de Savornin Lohman (1837 – 1924)
De naamgever van de A.F. de Savornin Lohmanstraat werd geboren in een oud adellijk geslacht. In zijn studententijd was hij een aanhanger van het antirevolutionaire gedachtegoed van Groen van Prinsterer.
Hij werd in 1862 benoemd tot rechter in Appingedam en in 1866 in ‚s-Hertogenbosch. In 1879 werd hij Tweede– Kamerlid voor de antirevolutionairen en was tot 1921 actief als lid van de Tweede en Eerste Kamer, en korte tijd minister.
De betekenis van Kamer en partij sloeg hij overigens niet hoog aan. Het parlement wilde hij nooit als wetgevend lichaam beschouwd hebben. Lohmans ethisch getint individualisme deed hem het christelijk leven opvatten als een dagelijkse dialoog tussen God en zijn geweten, dat tot een persoonlijke beslissing komt in de situatie van het moment. Partijpolitieke tactiek en planning op lange termijn waren hem vreemd. Abraham Kuyper, met wie hij een conflict had, dacht op al deze punten anders.
Als gematigd protestants staatsman was De Savornin Lohman tot op hoge leeftijd één van de belangrijkste adviseurs van koningin Wilhelmina. Zowel in 1903 als in 1912 werd hem het vicepresidentschap van de Raad van State aangeboden, maar hij verkoos het in de Kamer te blijven.
In de buurt van de A.F. de Savornin Lohmanstraat hebben meer straten namen gekregen van voormannen uit de politiek en/of sociale beweging van eind 19e eeuw zoals P.L. Tak, dominee Bax, A.S. Talma en Klaas Kater.
Bronnen: Wikipedia, Resources Huygens ING