Boendermaker
Van onze redactie, Ruud Meijns
Een woonwijk, gelegen aan de Hanenpadsloot ten oosten van de Wibautstraat. De naam Boendermaker is afkomstig van een molen die op die plek heeft gestaan. De Boendermaker, ook wel de Boender genoemd, was een paltrokmolen, een houtzaagmolen.
Op de foto de paltrokmolen ‘De Held Jozua’ die nu nog in Westerwatering aktief is. Zo moet De Boendermaker er hebben uitgezien toen deze aan de Hanenpadsloot in het Oostzijderveld stond.
De opdrachtgever voor de bouw van de molen was Jan Hendrikszn. Boendermaker. De windbrief werd afgegeven aan zijn weduwe Eefje Willems Adel. Jan Hendrikszn. was kort daarvoor overleden. Op 12 mei 1728 werd de molen verzekerd.
Eefje liet op 22 februari 1729 het ‘vaderlijk goed’, het erfdeel van haar zoontje bij de notaris vastleggen. Dit was nodig omdat zij op 31 maart in het huwelijk trad met Cornelis Pietersz. Salm. De bezittingen bleven in het huwelijk gescheiden. Cornelis overleed in mei 1733. Eefje den Adel trouwde nogmaals, nu met Cornelis Wildeboer, burgemeester van Zaandam. In 1748 overleed Wildeboer en Eefje verkocht de Boendermaker aan Willem van den Tweelen voor fl. 1.500, – . De molen zelf heeft het tot 1881 volgehouden. Hij maakte toen plaats voor de stoomzagerij De Morgenster van Huibert van de Stadt. De molen werd afgebroken en de onderdelen verkocht.
De houtkoperij D.J. Verweij uit Amsterdam was al gevestigd in Zaandam. Ze bezaten de molen ‘Het Bruine Schaap’ gelegen aan de Gouw. Toen men uitbreiding zocht vond men die op de werf van Huibert van de Stadt. In 1915 kwam men tot overeenstemming over de koop van de grond en de opstallen en kwam de stoomzagerij in Amsterdamse handen.
In 1951 wordt de Wibautstraat aangelegd en moet de firma Verweij een deel van haar terrein prijsgeven. In 1973 werd Houthandel Verweij geliquideerd. Het bedrijf was toen onderdeel van de firma Fijnhout dat in financiële problemen was gekomen. Hiermee kwam de weg vrij voor de ontwikkeling van het buurtje aan de Hanenpadsloot dat er nu staat en de naam van de molen ‘De Boendermaker’ kreeg.
Foto rechts: Boendermaker, Ruud Meijns